Saya ada tiga minggu lagi (insyaallah jika bersalin cukup bulan) sebelum melahirkan anak. Ini hasil carian saya di internet dan di dalam buku iaitu makanan yang boleh di makan dan tidak boleh di makan semasa pantang selepas bersalin.
Senarai ini saya sediakan untuk pengetahuan saya yang baru pertama kali berpantang dan memudahkan suami saya membeli barangan mentah untuk mak saya masak semasa berpantang nanti. Jadi tidaklah suami terpinga-pinga dan beliau pun mendapat ilmu apa yang isterinya perlu berpantang.
Ada lagi tiga minggu, mak saya pesan makan apa yang teringin nak makan. Sebabnya nanti semasa dalam pantang mak saya akan pastikan saya mengikuti rutin pantang dengan ketat.
Setiap orang tidak sama dan jika anda berpantang bersalin anak sulung, anda harus mencuba makan makanan yang tidak boleh dimakan. Contohnya ada orang tidak boleh makan sayur bayam dan kubis semasa pantang sebab nanti bentan dan sejuk tetapi orang lain ada pula tidak apa-apa bila memakan sayur di ini. Jadilah cubalah semua dan baru anda tahu apa yang boleh dan tidak boleh bila berpantang anak kedua nanti.
Pengenalan
Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.
Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah.
Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.
BOLEH
|
TIDAK BOLEH
| |
AYAM & DAGING
|
| |
IKAN
Penting:
Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
|
|
|
ULAM ULAMAN
Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.
Jantung pisang membanyakkan susu ibu
Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman |
| |
SAYUR-SAYURAN /
menjalar, sejuk serta berangin
Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu
|
| |
BUAH-BUAHAN
Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
|
| |
LAIN-LAIN MAKANAN
Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan |
|
|
AIR
Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang
Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.
Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.
Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.
Air madu memanaskan badan.
|
|
Alhamdulillah.
Hidayah