Lagi dua minggu kenduri akan diadakan jadi saya bercadang ingin buat puding karamel. Ini resipi paling mudah saya jumpa. Terima kasih Kak Nani (http://nanirostam.blogspot.com/2011/06/desas-desus.html)
RESEPI PUDING KARAMEL
Langkah 1...
Sediakan periuk pengukus di atas api dapur.
Langkah 2
2 sudu makan gula
Sebji loyang.
Cara-cara...masukkan gula di dalam loyang dan letak loyang di atas api dapur dalam masa lebih kurang 2 minit. Kacau gula sehingga berwarna kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.
Langkah 3
7 biji telur grade A.
1 tin susu pekat.
1 tin air (guna tin susu tadi)
1 sudu teh esen vanila (imported)
Cara-cara....dengan menggunakan sudu garpu, pukul telur menggunakan tangan sehingga sebati. Masukkan susu dan air....kacau lagi dan masukkan esen vanila. (Masa mengacau dianggarkan selama 5 minit).
Selepas itu tuang bancuhan telur tadi ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi dan kukus.
Dalam masa 20 minit...angkat dan telangkupkan di atas pinggan besar. Potong dan sejukkan sebelum di makan.
Selamat membuatnya...semuga jadi dan sedap dimakan.
Alhamdulillah.
Hidayah
No comments:
Post a Comment