Nuffnang

Search This Blog

Loading...

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Monday, January 23, 2012

Resipi Kuih Seri Muka - Kuih Tradisional Melayu

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim





VERSI A
http://foodnotesbyanis.blogspot.com/2011/08/rasa-rasa-episode-5-tea-party-kuih-seri.html


BAHAN-BAHAN:

Pulut
200gm beras pulut
1 ½ cawan santan
2 cawan air
2 cubit garam

Seri kaya
7 biji telur
2 cawan santan
1 cawan gula
Daun pandan (dikisar bersama air)


CARA PENYEDIAAN:
Masakkan pulut didalam periuk bersama air, apabila telah kembang, masukkan santan sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga sebati.
Masukkan pulut yang telah dimasak kedalam loyang dan tekankan sehingga padat.
Dalam mangkuk yang berlainan, pukulkan telur bersama santan dan gula.
Tapiskan daun pandan yang telah dikisar dan masukkan jusnya kedalam adunan telur tadi.
Tuangkan adunan keaatas pulut dan kukuskan selama 40 minit.



VERSI B
http://hairul.com/blog/resepi-kuih-seri-muka-paling-mudah-dan-sedap/


Bahan-bahan Lapisan Bawah (pulut)
500gm Beras Pulut
300gm Air
150gm santan pekat
1 sudu besar garam (garam memang guna satu sudu besar ya)
4 sudu besar minyak


Langkah 1:
Basuh beras pulut terlebih dahulu.
Kemudian campur semua bahan-bahan lapisan bawah ke dalam loyang dan kacau hingga sama rata dengan sudu.
Seterusnya masuk ke dalam periuk pengukus dan kukus selama 30 minit. Gunakan api yang sederhana.
Biasanya untuk penutup pengukus, kita balut dengan kain untuk mengelakkan air menitis ke dalam loyang.


Bahan-Bahan Lapisan Atas
150gm Tepung Gandum
4 Sudu Besar Tepung Ubi
4 Biji Telur
180gm Gula Pasir
450gm Santan Pekat
350gm Air Paip
2 cubit garam
Pewarna Hijau



Langkah 2:
Sementara menunggu lapisan bawah (pulut) masak.
Campur kesemua bahan-bahan lapisan atas ke dalam bekas dan pukul sehingga gula hancur sahaja.
Boleh guna mixer atau whisk atau senduk sahaja. Yang penting kacau hingga sebati dan gula hancur.
Untuk pewarna, anda boleh letak seberapa banyak yang anda mahukan.
Letak sikit-sikit pewarnanya sehingga warnanya menarik.
Nak lagi bagus guna pes pandan.

Langkah 3:
Apabila lapisan bawah (pulut) masak dalam lebih kurang 30 minit.
Keluarkan loyang dan tekan pulut dengan belakang sudu atau senduk sehingga ia mampat dan padat.
Kena betul-betul padat ya.
Kalau lapisan bawah pulutnya kurang masak pun tidak mengapa kerana akan dikukus lagi.

Langkah 4:
Tuang adunan lapisan atas ke dalam loyang yang berisi pulut yang telah dipadatkan.
Kemudian kukus sekali lagi dalam masa 1 jam.

Langkah 5:
Selepas 1 jam masak, bolehlah dikeluarkan.



Alhamdulillah.
Hidayah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...