Nuffnang

Search This Blog

Loading...

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Thursday, July 5, 2012

Cara Memebersihkan Darah Haid

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim


DARAH HAID


Dari segi bahasa haid adalah bermakna As-Saylan yang bererti mengalir. Haid juga sesuai dengan perkataan azayan yang bererti kotoran. Sebagaimana firman Allah SWT :

“Dan mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. katakanlah: "Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat". (Al-Baqarah : 222)



CARA MEMBASUH KAIN YANG TERKENA DARAH HAID



Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

Daripada Asma r.ha katanya, "Seorang wanita datang kepada Nabi SAW lalu dia bertanya: 'Baju salah seorang kami terkena darah haid. Bagaimana cara membersihkannya?' Sabda Rasulullah SAW: 'Mula-mula buang (kikis) darahnya, sesudah itu gosok-gosokkan kain itu dengan hujung jari dengan air, kemudian siram, lalu pakailah untuk solat." ( Hadis Riwayat Muslim )"..






Subhanallah..menurut hadis ini kain yang terkena darah haid..hendaklah dicuci dengan cara menyingkirkan dahulu darah tersebut dan kemudian cuci dengan air yang bersih sehingga yakin tidak ada kesan darah yang tinggal..

Kebersihan adalah sangat penting. Terutamanya kebersihan diri sendiri. Seseorang yang malas mandi, malas gosok gigi, dan enggan pakai deodoran sudah cukup membuatkan orang disekelilingnya berasa tidak selesa apabila berada berhampiran.

Bagaimana pula dengan gadis yang tak jaga kebersihan diri sendiri? Lawa macam mana pun, kalau pengotor, mashaAllah, boleh tunggang terbalik hidupnya nanti. Sebab diri sendiri pun tak boleh handle, inikan pula apabila berkeluarga nanti. 

Wanita dan datang bulan atau period atau berhaid memang tak dapat dipisahkan. Namun, mungkin ada antara wanita yang tak tahu menguruskan tuala wanita atau pad yang sudah dipakai. Ada yang berpendapat, tuala wanita/pad yang telah dipakai cukup sekadar dibuang ke dalam sanitary dispenser. Euwww sangat menjijikkan bagi aku. At least basuh la dengan bersih wahai wanita sekalian. Jijik sungguh kalau darah anda terlihat oleh orang lain. Tak susah mana pun.


CARA MEMBASUH TUALA WANITA SEBELUM DIBUANG

So marilah ikut step by step cara membasuh tuala wanita:
  1. Pastikan anda berada dalam TOILET!! Toilet okay (yang ada toilet bowl tu). Bukan SHOWER!
  2. KOYAK satu hujung  tuala wanita/pad anda yang telah digunakan.
  3. Buangkan isi KAPAS dalam tuala wanita/pad ke dalam toilet bowl. Ingat! KAPAS! Bukan buang semua tuala wanita/pad tu dalam toilet bowl, habislah tersumbat nanti!  *Kalau pakai brand KOTEX tu, kan dia ada jalur biru ditengah2 tuala wanita/pad. Yang itu jangan buang dalam toilet bowl, sebab dia plastik! Ingat! Yang sebabkan tandas tersumbat adalah plastiknya.
  4. FLUSH isi kapas yang dibuang tadi.
  5. Sekarang, tuala wanita/pad cuma tinggal PLASTIK LUAR sahaja.
  6. BASUH plastik tuala wanita/pad menggunakan pancuran air dari getah paip sehingga darah hilang. Memadai basuh dengan air sahaja.
  7. GULUNG tuala wanita/pad dan perahkan air lebihan (atau toskan air sudah memadai).
  8. BALUT tuala wanita/pad dengan plastik (atau surat khabar). *Kalau dah basuh bersih tu, buang saja dalam plastik pun dah memadai.


Senang kan? Tapi ramai wanita di luar sana masih tak tahu cara membersihkan tuala wanita/pad sendiri. Ada juga yang basuh ala kadar (berkemungkinan geli dengan darah sendiri). Kemudian buang dalam plastik yang lutsinar. Kemudian darah tersebut bertakung dalam plastik dan kelihatan dari luar. Bila sekali dah ternampak, berhari2 juga teringat dan membantutkan selera makan. Ada juga nampak darah meleleh keluar dari plastik yang bocor. Yucks!

Come on lah girls. Takkan uruskan tuala wanita/pad pun tak tahu kan! Nanti dah berkeluarga beranak pinak, kena bersihkan najis anak pula kan. So belajarlah jadi pembersih dari sekarang! Tak rugi jadi pembersih. Orang lain pun akan jadi selesa tinggal dengan anda nanti. =))

Rasa sangat bermanfaat untuk semua...Bukan perempuan sahaja, lelaki yang bakal menjadi suami dan bapa perlu ambil tahu! :)



REFERENCE AND OTHERS:




Alhamdulillah.
Hidayah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...