Nuffnang

Search This Blog

Loading...

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Saturday, April 20, 2013

RESIPI WAFFLE RANGGUP TERBAIK MENJADI!

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t Bismillah ir-Rahman ir-Rahim

Hari ini suami belikan pembuat waffle jenama takada di USJ Mydin dengan harga RM59.00.



Malam je terus google resipi terbaik dan esok nak buat!

Resipi dapat dari http://samida74.blogspot.com/2012/12/waffle-rangupni-baru-menjadi-memang.html

Ini resipinya


RESIPI WAFFLE RANGGUP


BAHAN-BAHAN (untuk 8 KEPING) :
1.
2. 2 cawan  tepung gandum
3. 2 sudu kecil yis kering (Aida guna instant yeast je. Yis nilah sebenarnya bahan rahsia yang Aida bagitau tadi)
4. 1 sudu besar gula
5. 1/2 sudu kecil garam
6. 3 sudu besar mentega yang dicairkan
7. 1 cawan susu segar dalam suhu bilik (Aida guna  brand Dutch Lady Full Cream Milk)
8. 1 biji telur dalam suhu bilik.
9. 1 sudu besar esen vanila
10. 1/2 cawan Air panas hangat / suam   ...(untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

CARA-CARANYA:
1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk . Kemudian, masukkan air  suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. klu  Aida  letak 1/2 cawan air panas/suam je dan Aida tambah sikit-sikit bila tengok adunan still masih pekat...pandai lah adjust ok..heheh ..
2. Bila adunan dah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil-sambil tunggu tu korang boleh le cucui bekas2 yg telah digunakan..@ layan FB jap...sambil tu jangan lupa  panaskanlah waffle maker tu ...
3. Nampak adunan dah berbuih.....Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker. Yang penting waktu proses ni, tangan kena penuh lemah-gemalai, jangan gelojoh-gelojoh kang tumpah pulak semua adunan tu. Hehe.
4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan tapi korang tunggu 5-10 saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle korang lebih sekata dan terhasil dengan cantik. Lagi satu waffle tu takkan melekat sewaktu dikeluarkan daripadawaffle maker. (Tips ni!)
5. Kebiasaannya masa untuk i buat satu waffle ialah lebih kurang 10 minit. Tapi aida nak ingatkan, korang selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal terus jadi hangus. Hehe.
6. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan), maknanya wafflekorang dah masaklah tu.
7. Hidangkanlah waffle dengan sapuan chocolate syrup, jem, strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. atau apa saja yg diingai...Woww!! Sedapkan?? Akhir kata, selamat menjamu dgn selera masing2 dan sambutlah salam sayang dari Aida diSRKM..muahhh hinga jumpa lagi... :)



Alhamdulillah.
Hidayah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...