Nuffnang

Search This Blog

Loading...

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Tuesday, November 9, 2010

Bagaimana nak belajar protect website sendiri

 Bismillah ir-Rahman ir-Rahim


Selepas balik dari meeting seharian dengan MTDC dan Cybersecurity membuatkan saya terasa diri ini kekurangan pengetahuan bagaimana untuk mem-protect website dari berbagai serangan siber.


Alhamdulillah, Allah mengelilingi saya dengan kawan-kawan yang berilmu...Terus saja saya mesej sahabat saya Zuhdi kenalan lama sejak di  HTML Help di IRC Webchat. Saya minta dia memberikan saya panduan permulaan untuk saya belajar.




[5:22:13 PM] Hidayah: zuhdi...........!!!!!

[5:22:19 PM] Hidayah: ada di sana tak?

[5:22:26 PM] Hidayah: ops...assalammualaikum :)

[5:22:26 PM] Zuhdi: yess

[5:22:29 PM] Zuhdi: wsalaml wbt

[5:23:11 PM] Zuhdi: mengapa ??

[5:23:39 PM] Hidayah: nak tanya..tahu tak antara teknik2 yg digunakan untuk hack/phishing dan sebagai website..

[5:23:43 PM] Hidayah: saja nak belajar

[5:24:01 PM] Hidayah: supaya kita tahu mcm mana nak protect website sendiri

[5:24:08 PM] Zuhdi: ooohh

[5:24:28 PM] Zuhdi: sebagai permulaan hackthissite cuba google

[5:24:33 PM] Zuhdi: site tuu ada cam game...

[5:25:17 PM] Zuhdi: setiap level kita lepas, dia akan bagi tahu teknik nya contoh directory traversal. dari situuu dayah buleh google term tuu sendiri untuk tahu lebih lanjut...

[5:25:21 PM] Zuhdi: tu satu cara

[5:25:25 PM] Zuhdi: satu cara lagi....

[5:25:52 PM] Zuhdi: http://phpsec.org/projects/guide/

[5:25:54 PM] Zuhdi: kat situu

[5:26:02 PM] Zuhdi: setiap2 point tuuu adalah teknik yang digunakannn

[5:26:26 PM] Zuhdi: dia cerita in detail + coding nya sekali

[5:26:35 PM] Zuhdi: insecure code and howto secure it..

[5:27:09 PM] Zuhdi: daripada PHP dayah boelh reapply ke language yang lain misalnya ASP, JSP

[5:27:58 PM] Hidayah: ic..menariknya...maknanya setiap kali kita google term tu..kita belajar pada masa yang sama..

[5:28:19 PM] Hidayah: so itu permulaan yang baik utk beginner kan..like me ;)

[5:28:45 PM] Zuhdi: yuppp. yang phpsec tu bess

[5:29:49 PM] Zuhdi: yg tu kalau boleh, khatamkan

[5:31:22 PM] Hidayah: terima kasih ! rasa-rasa..berapa lama boleh khatam semua tu...zuhdi rasa2?


Internet connection delay..jadi setakat itu diskusi bersama En Zuhdi ini.


Alhamdulillah.

Hidayah

p/s: ada sedikit perkara telah diubah untuk memelihara privasi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...