Puding karamel adalah hidangan pencuci mulut yang sungguh sedap, manis, bertekstur lembut dan membuatkan anda ketagih. Sesiapa sahaja akan menyukai puding karamel, terutamanya kanak-kanak. Untuk menjamu keluarga anda, anda boleh memasak puding karamel di rumah, kerana resipi adalah sangat mudah dan cepat. Berikut adalah resipi dan cara memasak puding karamel. Nikmatilah.
BAHAN-BAHAN KARAMEL @ GULA HANGUS
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
BAHAN-BAHAN PUDING
1 tin susu pekat
1 sudu besar esen vanila
7 biji telur grade A
1 cawan air
CARA MEMASAK
- KARAMEL @ GULA HANGUS: Masukkan gula di atas loyang. Panaskan gula di atas api yang perlahan sehingga gula perang keemasan dan biarkan semua gula cair, tambah air dan kacau rata. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan esen vanila, telur, air, susu pekat manis ke dalam blender dan kisar sampai sebati. Lebih kurang 10 saat sahaja.
- Tuang adunan yang telah diblender ke dalam loyang yang telah dilapisi gula cair yang telah membeku/keras.
- Masukkan loyang ke dalam pengukus ketika air kukusan telah mendidih. Kukuslah dengan api sederhana kecil sahaja. Kukus sehingga 45 minit-1 jam.
- Apabila telah masak, telangkup loyang ke pinggan leper.
- Lebih enak jika dihidangkan sejuk. Suami suka makan yang sudah disejukkan dalam peti ais.
TIP-TIP
- Esen vanila digunakan untuk menghilangkan bau hanyir telur dan membuatkan puding berbau wangi
- Jika ingin buat untuk buah tangan pada jiran atau saudara mara, boleh buat di dalam bekas makanan yang tahan suhu tinggi seperti gambar di bawah atau bekas makanan jenama Tupperware. Caranya, gula di cairkan dahulu di dalam loyang atau kuali, kemudian tuang ke dalam bekas makanan dan sejukkan. Kemudian adunan yang telah diblend, di tuang ke dalam bekas makanan yang telah dilapisi gula. Tutup bekas makanan dan ikat dengan getah. Kukus selama 45minit-1jam. Apabila telah masak, masukkan ke dalam peti sejuk atau dah boleh bagi sebagai buah tangan.
Alhamdulillah.
Hidayah
No comments:
Post a Comment