Nuffnang

Search This Blog

Loading...

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Wednesday, May 9, 2012

Puding Gula Hangus @ Karamel Untuk Suami

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim



Puding karamel adalah hidangan pencuci mulut yang sungguh sedap, manis, bertekstur lembut dan membuatkan anda ketagih. Sesiapa sahaja akan menyukai puding karamel, terutamanya kanak-kanak. Untuk menjamu keluarga anda, anda boleh memasak puding karamel di rumah, kerana resipi adalah sangat mudah dan cepat. Berikut adalah resipi dan cara memasak puding karamel. Nikmatilah.


Untuk sukatan, saya pakai cawan plastik ikea ini





BAHAN-BAHAN KARAMEL @ GULA HANGUS
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

BAHAN-BAHAN PUDING
1 tin susu pekat
1 sudu besar esen vanila
7 biji telur grade A
1 cawan air


CARA MEMASAK
  1. KARAMEL @ GULA HANGUS: Masukkan gula di atas loyang. Panaskan gula di atas api yang perlahan sehingga gula perang keemasan dan biarkan semua gula cair, tambah air dan kacau rata. Angkat dan ketepikan.
  2. Masukkan esen vanila, telur, air, susu pekat manis ke dalam blender dan kisar sampai sebati. Lebih kurang 10 saat sahaja.
  3. Tuang adunan yang telah diblender ke dalam loyang yang telah dilapisi gula cair yang telah membeku/keras.
  4. Masukkan loyang ke dalam pengukus ketika air kukusan telah mendidih. Kukuslah dengan api sederhana kecil sahaja. Kukus sehingga 45 minit-1 jam.
  5. Apabila telah masak, telangkup loyang ke pinggan leper.
  6. Lebih enak jika dihidangkan sejuk. Suami suka makan yang sudah disejukkan dalam peti ais.


TIP-TIP

  1. Esen vanila digunakan untuk menghilangkan bau hanyir telur dan membuatkan puding berbau wangi
  2. Jika ingin buat untuk buah tangan pada jiran atau saudara mara, boleh buat di dalam bekas makanan yang tahan suhu tinggi seperti gambar di bawah atau bekas makanan jenama Tupperware. Caranya, gula di cairkan dahulu di dalam loyang atau kuali, kemudian tuang ke dalam bekas makanan dan sejukkan. Kemudian adunan yang telah diblend, di tuang ke dalam bekas makanan yang telah dilapisi gula. Tutup bekas makanan dan ikat dengan getah. Kukus selama 45minit-1jam. Apabila telah masak, masukkan ke dalam peti sejuk atau dah boleh bagi sebagai buah tangan.





Alhamdulillah.
Hidayah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...