Di bawah ialah resipi-resipi masakan mengunakan DAGING semasa pantang yang saya kumpul daripada pelbagai sumber.
Saya berusaha cari resipi ini sebagai persediaan semasa pantang nanti dan niat ingin meringankan tugas mak memikirkan resipi nak masak untuk saya selama 44 hari.
Saya tahu mak boleh masak bermacam-macam yang sedap-sedap cuma bila dah banyak sangat kerja kena buat seperti menjaga saya, rumahtangga dan pelbagai seribu satu kerja dirumah...mesti mak saya akan terlupa atau tak boleh fikir dengan tiba-tiba tak tahu masak apa.
- Hiris daging mengikut urat
- Gaulkan daging dengan garam
- Panggang sehingga masak.
- Renjiskan minyak sekali sekala supaya daging tidak melekat pada pemanggang.
- Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya.
- Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan
- daging biarkan air daging kering dulu.
- bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
- Tuangkan minyak, kacau daging rata2.
- masukkan kicap, sos lada hitam dan lada hitam. kacau rata.
- Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam.
- goreng sampai bawang besar layu.
- siap utk dimakan.
- Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang
- besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
- Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap
- Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
- Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
- Perap daging dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
- Masukkan daging ke dalam kuali bersama sedikit minyak danair.
- Rebus daging hingga empuk.
- Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.
- Kacau sekata.
- Panaskan minyak
- Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
- Tuang air.
- Masukkan daging.
- Masukkan serai
- Masukkan asam keping dan garam.
- Tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan hingga naik bau
- Masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.
Alhamdulillah.
Hidayah
No comments:
Post a Comment