Nuffnang

Search This Blog

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Lilypie Maternity tickers
Lilypie Breastfeeding tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 19, 2011

RESIPI SEMASA PANTANG -DAGING

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim

Di bawah ialah resipi-resipi masakan mengunakan DAGING semasa pantang yang saya kumpul daripada pelbagai sumber.

Saya berusaha cari resipi ini sebagai persediaan semasa pantang nanti dan niat ingin meringankan tugas mak memikirkan resipi nak masak untuk saya selama 44 hari.

Saya tahu mak boleh masak bermacam-macam yang sedap-sedap cuma bila dah banyak sangat kerja kena buat seperti menjaga saya, rumahtangga dan pelbagai seribu satu kerja dirumah...mesti mak saya akan terlupa atau tak boleh fikir dengan tiba-tiba tak tahu masak apa.



RESIPI SEMASA PANTANG – DAGING

DAGING BAKAR

Panggang Daging
Bahannya:
300 gm daging lembut/ batang pinang
Garam (secukup rasa)
Minyak

Caranya:
  1. Hiris daging mengikut urat
  2. Gaulkan daging dengan garam
  3. Panggang sehingga masak.
  4. Renjiskan minyak sekali sekala supaya daging tidak melekat pada pemanggang.

Air Asam
Bahannya:
4 keping asam gelugor
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
Garam (secukup rasa)
Sedikit hirisan bawang kecil

Caranya:
  1. Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya.


DAGING HALIA

Bahannya:
300 gm daging (dihiris)
(seeloknya guna bahagian daging yang tak berlemak atau boleh ganti dengan hati ayam jika suka)
1 1/2 inci halia (dihiris)
1 inci kunyit (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sb sos lada hitam-pilihan
1/3 labu bawang besar-potong
garam, minyak

Caranya:
  1. Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan
  2. daging biarkan air daging kering dulu.
  3. bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
  4. Tuangkan minyak, kacau daging rata2.
  5. masukkan kicap, sos lada hitam dan lada hitam. kacau rata.
  6. Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam.
  7. goreng sampai bawang besar layu.
  8. siap utk dimakan.


DAGING GORENG LADA HITAM (Marinated)

Bahan-bahanya:
Daging dihiris halus
1 biji bawang besar – di hiris bulat
Bahan Perap
Lada hitam secukup rasa
Halia – di kisar
Bawang besar- di kisar
Bawang putih – di kisar
Sos Cili/Cili mesin – di kisar
Sos tomato
Sos tiram
Kicap pekat
Garam/serbuk perasa

Caranya:
  1. Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang
  2. besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
  3. Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap
  4. Tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
  5. Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.


DAGING GORENG KUNYIT

Bahan-bahanya:
Daging dihiris nipis
1 biji bawang besar – di hiris bulat
½ biji cili merah – di potong serong
½ biji cili hijau – di potong serong
½ sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa.Air secukupnya.Minyak masak

Caranya:
  1. Perap daging dgn serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
  2. Masukkan daging ke dalam kuali bersama sedikit minyak danair.
  3. Rebus daging hingga empuk.
  4. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau.
  5. Kacau sekata.


DAGING PINDANG

Bahan-bahannya
300gsm daging lembu
1 labu bawang putih -
5 ulas bawang merah -
1 -2 batang cili merah - di hiris
5 cm lengkuas - ketuk
5 cm kunyit - di hiris
5 cm halia muda
1 batang serai – ketuk
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa

Caranya:
  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
  3. Tuang air.
  4. Masukkan daging.
  5. Masukkan serai
  6. Masukkan asam keping dan garam.



DAGING GORENG HALIA & BLACK PEPPER

Bahannya:
Daging
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
5 cm halia (dihiris)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
Sedikit minyak bijan

Caranya:
  1. Tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan hingga naik bau
  2. Masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.




 LAIN-LAIN




Alhamdulillah.
Hidayah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...