Di bawah ialah resipi-resipi masakan mengunakan SAYUR semasa pantang yang saya kumpul daripada pelbagai sumber.
Saya berusaha cari resipi ini sebagai persediaan semasa pantang nanti dan niat ingin meringankan tugas mak memikirkan resipi nak masak untuk saya selama 44 hari.
Saya tahu mak boleh masak bermacam-macam yang sedap-sedap cuma bila dah banyak sangat kerja kena buat seperti menjaga saya, rumahtangga dan pelbagai seribu satu kerja dirumah...mesti mak saya akan terlupa atau tak boleh fikir dengan tiba-tiba tak tahu masak apa.
- tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak,
- masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran.
- setelah mendidih, masukkan daun sup
- titiskan sedikit minyak bijan.
- 1/2 batang lobak putih (dikerat setebal 1/2 cm)
- Sedikit daun kucai
- 2 ulas Bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- Lada hitam
- Garam secukup rasa
- Didihkan air dalam periuk,
- kemudian masukkan bahan2 tersebut, jangan terlalu lama.
- Sedia untuk dihidangkan
- Didihkan air dalam periuk.
- Masukkan lobak putih dan rebus hingga empuk
- Masukkan lobak merah, daun kucai dan garam.
- Biarkan seketika sebelum di angkat.
Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita @ dengan lain perkataan mengetatkan sistem kacip kak timah, gitu…
Sedikit ikan bilis
Bawang merah
Bawang Putih
Lada merah
Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
TURI MASAK ASAM REBUS
Bagus Utk Menambah Susu Ibu.
Ikan Bilis
Asam Keping
Bawang merah
Kunyit Hidup
Ikan Bilis
Lada merah
Caranya :
Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus. Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam
Caranya:
Bahannya:
100 gram bunga bakoli (potong halus)
1 batang karot (dipotong nipis)
2 batang sawi (dipotong kecil-kecil)
2 biji bawang putih (ditumbuk)
1 sudu lada hitam (dtumbuk halus)
garam secukupnya
air secukupnya
2 sudu minyak bijan utk menumis
Caranya
1. Panaskan minyak bijan dalam periuk, bila panas tumis bawang putih, lada hitam dan kacau kemudian masukkan air dan garam secukupnya.
2. Masukkan kesemua sayur-sayuran tadi dan tutup periuk biar semua bahan tadi empuk tapi jangan dimasak terlalu lama.
3. Bolihlah dihidang dan makan.
- Sayur Sawi
- 3 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- Lada hitam (kalau nak pedas, letak lah banyak)
- Sedikit ketumbar
- Garam & gula secukup rasa
- Bawang putih & bawang merah boleh ditumbuk atau dihiris sahaja.
- Tumbuk / blender lada hitam dan ketumbar.
- Panaskan air didalam periuk,
- selepas menggelegak, masukkan bahan2 rempah diikuti dengan sayur.
- Tutup api dan sayur sedia untuk dimakan
Bahannya:
1 biji Jantung pisang }direbus dan dihiris kasar
1 cawan Pati santan
2 sudu besar Kerisik
1 sudu besar Air asam jawa
1 sudu besar Lada hitam } ditumbuk kasar
1 biji Bawang besar }dihiris halus
2 batang Serai }dihiris halus
Garam dan gula } secukup rasa
Caranya:
2. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
3. Sedia untuk dihidangkan.
- tumiskan semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak yang sedikit.
- dah garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.
1 ulas B. putih - Tumbuk
2 ulas b. merah - Tumbuk
1 sudu teh lada hitam - Tumbuk
1/2" halia - tumbuk
Segengam kelapa
Ikan selayang/kembung - Rebus dan ambil isi
Cuka
Caranya:
- Goreng bahan yg ditumbuk.
- Maukkan isi ikan, kelapa, garam & sedikit cuka.
- Apabila sudah sebati, masukkan pegaga & terus angkat.
- Jangan biar lama2 nanti zatnya hilang.
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar bersama air
- asam jawa,
- gula dan garam secukup rasa.
- Gaul sehingga sebati.
KERABU BUNGA KANTAN
Bahan-bahan
1 cawan Kelapa parut } ditumbuk kasar
4 kuntum Bunga kantan } dihirs halus
2 batang Serai } dihiris halus
2 biji Bawang merah } ditumbuk halus
4 sm Halia } ditumbuk halus
1 sudu kecil Lada hitam } ditumbuk halus
Sedikit air Asam jawa
Garam dan gula }secukup rasa
Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan di dalam mangkuk hingga rata.
2. Masukkan garam dan gula, sesuaikan rasanya.
3. Sedia untuk dihidangkan.
- Panaskan minyak. Tumis ikan bilis dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sawi. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.
- Masukkan garam dan kacau hingga sayur masak.
- Masak kesemua bahan sehingga pekat dengan api kecil.
- Kacau rata hingga peria empuk.
- Angkat dan hidangkan.
- Tumbuk kasar kerisik, lada hitam dan ikan bilis.
- Campurkan bahan yang di tumbuk bersama pegaga, bunga
- kantan, cili merak, bawang merah, kulit limau, jus limau dan garam
- Gaul sehingga sebati.
- Masak air bersama suhun, bawang putih, kentang dan serbuk lada hitam.
- Masak hingga kentang empuk.
- Biar mendidih dan kuahnya pekat.
- Masukkan garam. Kacau rata.
- Angkat dan tuangkan sedikit air asam di atasnya.
- Masak semua bahan hingga kentang empuk.
- Biarkan mendidih atas api sederhana besar.
- Angkat setelah kuahnya pekat.
Alhamdulillah.
Hidayah
1 comment:
Terima kasih sbb share byk resipi pantang. Sgt berguna untuk saya yg tgh berpantang ni... :-)
Post a Comment