- Satukan semua bahan ke dalam periuk
- Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
- Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit
- Tapis dan minum setelah suam.
- Rebus pegaga bersama air hingga tinggal anggaran 3 cawan.
- Tapis dan minum setelah suam.
- Amalkan 2 x sehari
- Rebus semua bahan di atas dengan air ¾ penuh periuk.
- Tumbuk halia hingga lumat.
- Belah 2 biji kurma dan buangkan bijinya.
- Jerang halia , kurma dan air dalam periuk. Renehkan selama 3 jam.
- Bila mendidih, perlahankan api.
- Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
- Satukan semua bahan dalam periuk
- Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
- Perlahankan api dan renehkan selam 10 minit.
- Tapis dan minum air ini setelah suam.
- Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal
- Rahim. Tidak sesuai di minum oleh gadis kerana di takuti penyebab mandul.
- Rebus pegaga dengan air dalam periuk hingga tingga anggaran 3 cawan air rebusan ini.
- Apabila suam, minum 2 kali sehari.
- minuman air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru melahirkan anak.
- RESIPI SEMASA PANTANG - SAYUR
- RESIPI SEMASA PANTANG -DAGING
- RESIPI SEMASA PANTANG – AYAM
- RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN
Alhamdulillah.
Hidayah
2 comments:
Trima ksih ye share resepi mnuman smasa pantang ni.. dah lama nak cuba mnum rbusan mnjakani ni..tp tkut rsa pahit pulak..agknya asam kping tu bleh hilangkn rsa pahit mnjakani tu tak???
Manjakani memang pahit. Saya dulu minum sekali teguk je. Memang rasa ngeri di tekak. Hhehehe. Tapi manjakani bagus membaikkan luka.
Post a Comment