Nuffnang

Search This Blog

Forgiveness is one of the most distinguishing features of Ramadan. If we truly want Allah's love, mercy and forgiveness, we must remember that the pleasures in this world are transient, and we are working toward that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? Will our anger and bitterness change the person who has hurt us?

Let us use this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us..


Love a little more than what is necessary..
Work a little harder than what is required..
Be a little kinder than what is usual..
Give a little more than what u feel u can afford..
Stand in a prayer a little longer than what u intended..
Be a little more patient than what u feel u can handle..
It is that little extra effort sparked by sincerity in the heart
that makes your ordinary self extraordinary...


Remember the five simple rules to be happy:

1. Free your heart from hatred.
2. Free your mind from worries.
3. Live simply.
4. Give more.
5. Expect less.

Lilypie Maternity tickers
Lilypie Breastfeeding tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Friendship tickers

Saturday, March 19, 2011

RESIPI MINUMAN SEMASA PANTANG

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim



MINUMAN DALAM PANTANG


REBUSAN MANJAKANI

Bahan-bahannya
500 ml air
30 gm halia muda – di hiris
20 gm kunyit tua – di hiris
5 biji buah manjakani
2 keping asam keping.

Caranya
  1. Satukan semua bahan ke dalam periuk
  2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
  3. Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit
  4. Tapis dan minum setelah suam.



REBUSAN PEGAGA

Bahan-bahannya
5 cawan air
50 gm pegaga

Caranya
  1. Rebus pegaga bersama air hingga tinggal anggaran 3 cawan.
  2. Tapis dan minum setelah suam.
  3. Amalkan 2 x sehari



REBUSAN HALIA / BANDREK

Bahan-bahannya:
1 ketu l Gula Kabung
4 ketul size 4 ”Halia Tua (Di hiris)
2 batang serai (Di hiris)
1 Ikat Daun Pandan
3-4 batang Kayu Manis
2 Cubit Cengkih

Caranya
  1. Rebus semua bahan di atas dengan air ¾ penuh periuk.

NOTA : Bahan di atas untuk kegunaan 4 hari….selepas 4 hari buat yang
Baru



JUS HALIA KURMA

Bahan-bahannya
200 gm halia
20 biji buah kurma
750ml air masak

Caranya
  1. Tumbuk halia hingga lumat.
  2. Belah 2 biji kurma dan buangkan bijinya.
  3. Jerang halia , kurma dan air dalam periuk. Renehkan selama 3 jam.
  4. Bila mendidih, perlahankan api.
  5. Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.




REBUSAN MANJAKANI

Bahan-bahannya
5 biji buah manjakani
500ml air
2cm kunyit tua
2 keping asam keping

Caranya
  1. Satukan semua bahan dalam periuk
  2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
  3. Perlahankan api dan renehkan selam 10 minit.
  4. Tapis dan minum air ini setelah suam.
  5. Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal
  6. Rahim. Tidak sesuai di minum oleh gadis kerana di takuti penyebab mandul.




REBUSAN PEGAGA
Bahan-bahannya
2 ikat daun pegaga
5 cawan air

Caranya
  1. Rebus pegaga dengan air dalam periuk hingga tingga anggaran 3 cawan air rebusan ini.
  2. Apabila suam, minum 2 kali sehari.
    • minuman air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru melahirkan anak.

LAIN-LAIN:



Alhamdulillah.
Hidayah

2 comments:

FizLux said...

Trima ksih ye share resepi mnuman smasa pantang ni.. dah lama nak cuba mnum rbusan mnjakani ni..tp tkut rsa pahit pulak..agknya asam kping tu bleh hilangkn rsa pahit mnjakani tu tak???

NorHidayah said...

Manjakani memang pahit. Saya dulu minum sekali teguk je. Memang rasa ngeri di tekak. Hhehehe. Tapi manjakani bagus membaikkan luka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...